Wij gebruiken cookies. Akkoord
  • Gratis luxe bezorgservice vanaf € 750,-

Blog

Duurzaam leer: Eco-leder

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Je ziet dit bijvoorbeeld terug in meubels die bestaan uit GERECYCLED HOUT. Maar ook stof-en leersoorten worden steeds duurzamer. Zo bestaan er tegenwoordig veel meubels uit eco-leder. Maar wat is eco-leder nou eigenlijk?

Als je iemand vraagt wat nu eigenlijk eco leer is, zal je de volgende 3 antwoorden vaak horen:

  1. Leer dat gemaakt is uit restanten van "normaal "leder. Deze restanten worden vermalen en gemengd met polyester en vervolgens op een rol uitgewalst. Dit leder word afgewerkt met een laag microvezel stof om het leder te beschermen. Dit leder wordt ook gemaakt van oude banken, autostoelen of lederen kleding. Mooi, want zo wordt oud leer hergebruikt en worden ook de reststukken goed benut.
  2. Leer, waarvoor bij het looien en kleuren zo min mogelijk chemische stoffen worden gebruikt.
  3. Leer waarbij geen gebruik wordt gemaakt van dieren. (Over dit antwoord kunnen we kort en duidelijk zijn. Leder zonder gebruik te maken van een huid kan alleen van plastic zijn zoals lederlook, kunstleer, leather look a like etc., wat erg schadelijk is voor de natuur.)

Goede schoenen, jas of een goede bank zijn gemaakt van echt leer. Dit leerde ik als kind al van mijn ouders. Nu ik ouder ben weet ik dat een koe niet van de een op de andere dag een bank van leder wordt. Nu weet ik, dat er achter die mooie bank, jas of schoenen een hele industrie schuil gaat waarbij soms helaas sprake is van slechte arbeidsomstandigheden en milieuvervuiling. Als Korver Living letten we hierop en dit weegt zwaar mee in de keuze van welke merken we lederen meubels verkopen.

Daarnaast zijn er op het gebied van looien veel positieve ontwikkelingen. Over de hele wereld wordt steeds meer gebruik gemaakt van installaties die energieverbruik verminderen en vervuiling tegengaan. Een Nederlandse chemicaliënleverancier levert formaldehyde vrije looi middelen. Een andere firma levert een looi middel dat minder chemicaliën, zout en water gebruikt en chroomvrij leer oplevert. Dit vinden wij mooi om te zien!

Bij het gebruikt van eco-leder ben je duurzaam bezig en draag je je steentje bij aan een betere wereld, maar daarnaast heeft eco-leer nog een aantal voordelen:

  • Zo is het materiaal bijzonder eenvoudig schoon te houden. Dat is zeker een voordeel als je bijvoorbeeld een gezin hebt met kleinere kinderen. Er komen dan nogal eens wat vlekken op de bank doordat er geknoeid wordt met eten of drinken. De eco-lederen bank is dan eenvoudig schoon te maken met een vochtige doek.
  • Leder is gevoeliger voor vocht dan eco-leder. Bij leer kan vocht nog weleens een lelijke plek achterlaten. Bij eco-leder is dit niet het geval, want dit materiaal laat namelijk geen vocht door.
  • Een bank van leer heeft in verhouding veel meer onderhoud nodig om in een goede conditie te blijven dan een eco lederen bank. Zo dienen leren banken om in een goede conditie te blijven met special vet voor leer ingevet te worden. Dat hoeft bij een bank van eco-leder die duurzaam en slijtvast is niet.

Hoe denk jij over eco-leer? Wij zijn benieuwd!!

Bekijk meer blogs
Sluiten