Wij gebruiken cookies. Akkoord
  • Gratis luxe bezorgservice vanaf € 750,-

Blog

Corona virus en de invloed op meubels

corona-virus-china-korverliving

De wereldwijde uitbraak van het Corona-virus heeft een behoorlijke impact op de woonmeubelfabrikanten en interieurbouwers in Nederland. De centrale bond van meubel fabrikanten heeft berekend, dat veertig procent van de leden die hebben gereageerd op een enquete verwacht, dat de uitbraak van het virus negatieve gevolgen zal hebben voor het eigen bedrijf. Door de gevolgen van het Corona virus is de toelevering van grondstoffen, producten en halffabricaten uit China vrijwel volledig stilgevallen. Een derde van de leden die hebben gereageerd heeft nu al leveringsproblemen, of verwacht die op de ( zeer ) korte termijn. Bedrijven moeten noodgedwongen uitwijken naar een alternatief voor de Chinese leveranciers en komen vaak uit in Europa, waardoor de kosten verder oplopen.

China-coronavirus-korverliving

Mogelijk is het economisch effect kortstondig en wordt de schade later weer ingehaald. Toch kunnen de gevolgen ook bij een schok van korte duur voor individuele meubelfabrikanten verstrekkend zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor de meubelindustrie die onderdelen uit China importeren. Om zo efficiënt mogelijk te beleveren, vindt veel productie ‘just in time’ plaats en houden bv. meubelbedrijven weinig voorraad aan. Door vertraging in de bevoorrading kan het zijn dat zij hun eigen afnemers ( winkels ) niet op tijd kunnen beleveren.

Container-terminal-Rotterdam-Korverliving

Door het virus is de toelevering van grondstoffen, producten en halffabricaten uit China vrijwel volledig stilgevallen. Nederlandse woonmeubelfabrikanten en interieurbouwers in Nederland stuiten op leveringsproblemen met onder andere plaatmaterialen uit China en Indonesië, met producten en platen van bamboe en met houten stoelpoten.

leeg-containerschip-corona-Korverliving

Een nederlandse importeur van meubels geeft aan zeker de gevolgen van het virus te gaan ondervinden vanuit de Chinese fabrieken waar hij mee samenwerkt . ''Het is nog onduidelijk wanneer de fabrieken weer open gaan. Ik word dagelijks vanuit China op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Het zou misschien kunnen zijn dat de meubelfabrieken volgende week weer gaan produceren, maar die hebben hier uiteraard ook grondstoffen voor nodig. En aangezien het transport en vervoer zo veel mogelijk stil ligt, is de vraag wanneer de productie weer gaat beginnen.

Bekijk meer blogs
Sluiten