Wij gebruiken cookies. Akkoord
  • Gratis luxe bezorgservice vanaf € 750,-

Blog

NIEUWE WOONTRENDS 2023

De tijdgeest van 2023, On Good Soil, draait om het gegeven dat ideeën voor de toekomst niet vanzelfsprekend in goede aarde zullen vallen.

Onze samenleving is uit balans. Het vertrouwen in de politiek is afgenomen en er is genoeg om ons zorgen over te maken. Er zijn zes grote thema’s die voor onzekerheid zorgen en die dreigend boven de sterk verdeelde samenleving hangen: de klimaattransitie, woningnood, de grondstoffencrisis, gezondheidszorg, de transitie in arbeid en de situatie in het onderwijs. Ook hebben media steeds meer invloed en Big Tech oefent extreme macht uit. Meer clicks betekent meer inkomsten, morele afwegingen komen daarbij op een tweede plaats. De polarisatie en vervreemding uiten zich niet alleen online in een parallelle samenleving. Ook fysiek is er de behoefte je terug te trekken in miniwerelden, zoals (het nog niet gerealiseerde) Forumland van Forum voor Democratie.

Een positieve ontwikkeling is dat veel bedrijven klimaatverandering serieus nemen. Ze nemen hun verantwoordelijkheid, zowel op het gebied van productie als communicatie. Ook de politiek geeft met nieuw beleid meer aandacht aan de zes grote thema’s. Maar het feit blijft dat we met een versplinterde maatschappij te maken hebben en dat de zorgen groot zijn.

Deze 4 waardentrends en daaruit volgende stijltrends geven vorm aan de tijdgeest On Good Soil:

Stijltrend | Sustainable Hedonism

In het interieur wordt deze behoefte aan een gladgestreken leven vertaald naar een luxueuze en toch rustgevende binnenruimte, waarbij het gebruik van natuurlijke materialen en kleuren centraal staat. Bruintinten hebben de overhand, daarnaast spelen de vergrijsde pasteltinten een belangrijke rol voor accessoires. Deze pasteltinten worden gebruikt in leuroverlopen en op transparante materialen. De focus ligt op persoonlijke balans en rituelen, daarmee blijven (persoonlijke) interieurgeurproducten en moodlights voorlopig nog belangrijk.

Kernwoorden

Ontspannen, genieten, hedonisme, natuurlijke luxe, rustgevend, verwennen, opgeruimd, helder, wellness en guilt-free.

Vormen

In deze trend worden zowel organische als strakke vormen gebruikt. De vormen zijn elegant, kwalitatief en overwegend afgerond.

Kleurgebruik

De kleurkaart bestaat uit 3 rustige, elegante bruinen die gecombineerd worden met 4 zachte, vergrijsde pasteltinten. De bruintinten worden versterkt door het natuurlijke materiaalgebruik, de bruintinten lopen van licht naar donker. De accentkleuren spelen een vernieuwende rol en maken het bruin zachter en vriendelijker. Ze worden subtiel toegepast, vaak op transparante oppervlakten of in kleurverloop.

Dessins

De gebruikte dessins zijn zowel natuurlijk als grafisch en hebben dégradé- of overloopeffecten. Ondanks dat er verschillende kleuren gebruikt worden, blijven de dessins rustig.

Materialen

De materialen zijn natuurlijk en waar mogelijk duurzaam en milieuvriendelijk. Tegelijkertijd hebben ze een luxe en kwalitatieve uitstraling. De natuurlijke materialen zijn hier nooit grof of onbewerkt. Denk hierbij aan glad hout, linnen, kurk, glad keramiek, gekleurd glas, transparant textiel, fijn leer, suède en fluweel, maar ook nieuwe biobased materialen.

Stijltrend | Layered Spaces

Ingegeven door het door de urbanisatie en het steeds kleiner wordend woonoppervlak aan de ene kant en de behoefte om meerdere functies aan eenzelfde ruimte toe te dichten aan de andere kant, verandert ons interieur. Hierdoor ontstaan vertrekken die multifunctioneel zijn en een gelaagdheid in zich lijken te dragen. Denk hierbij nog steeds aan oplossingen voor o.a. thuiswerkplekken. Met kamerschermen en multifunctionele meubels worden ruimten handig omgevormd naar verschillende functies.

Om de gelaagdheid te versterken zien we ook op muren en bij wand- en vloerdecoratie vlakken ontstaan die in elkaar grijpen of over elkaar lijken te vallen. Er wordt gespeeld met effecten die het gevoel geven dat er meer ruimte is dan alleen het fysieke oppervlak. Deze ruimtelijkheid lijkt overeen te komen met de ontwikkeling op internet, waar we door de metaverse binnenkort ook een meer ruimtelijke ervaring van het internet zullen gaan krijgen.

Het kleurgebruik wordt ingezet om dit effect te versterken. Om dit te bereiken kunnen verschillende soorten kleurcontrast gebruikt worden, zoals: licht/donker, warm/koud en helder/vergrijsd

Kernwoorden

Gelaagd, met diepte, multifunctioneel, inklapbaar-uitklapbaar, ruimtebesparend en vindingrijk.

Vormen

De gebruikte vormen zijn redelijk basic en terug te voeren tot rechthoek en cirkel. Vaak overlappen verschillende vormen elkaar of lijken ze elkaar te doorsnijden. Daarnaast hebben veel meubelstukken ook afgeronde vormen.

Kleurgebruik

De gebruikte kleurkaart is divers en is bewust opgebouwd uit licht en donker, warm en koud en fel en vergrijsd. Door deze kleurcontrasten te gebruiken in een setting wordt deze ruimtelijker. De colour keys geven aan hoe je hiermee om gaat. De kleuren bovenaan geplaatst in de kleurcombinaties komen naar je toe en de kleuren onderaan geplaatst gaan van je af.

Materialen

Over het algemeen zijn de materialen glad en onuitgesproken. Waar mogelijk worden de materialen in contrast toegepast waardoor het product of de ruimte een extra dimensie krijgt.

Dessins

De gebruikte dessins bestaan vaak uit vlakken die elkaar overlappen of doorsnijden. Meestal gebeurt dit in een rechte lijn en soms in een diagonale lijn. Door deze overlappingen ontstaan onverwachte vormen en vlakverdelingen. Dit wordt ook toegepast op transparant of semitransparant materiaal

Stijltrend | Quiet Glamour

De drastische veranderingen van de huidige tijd kunnen voor veel consumenten beangstigend zijn, zoals Corona, het coronabeleid, de oorlog in Oekraïne en het verlies van koopkracht. Een deel van de maatschappij voelt zich tekortgedaan, niet gehoord. De kans op radicalisering ligt op de loer, waarbij deze tendens zich keert tegen verandering en verlangen naar hoe het was. Hierdoor ontstaat een trend naar nostalgie. Je omringen met producten en materialen die een bekend en vertrouwd gevoel geven.

In deze trend wordt teruggegrepen naar de luxe van de jaren ‘20 en midcentury van de vorige eeuw. Ondanks dit zijn de vormen strak en sober, maar wel elegant. Een modernistische look met klassieke invloeden. Opvallend is het duidelijke kleurpalet van donkerrood, smaragdgroen en kobaltblauw. Ook de ruitdessins die vaak diagonaal geplaatst worden vallen op.

Oude iconen herleven in een eigentijds vormgeving, zoals de rookstoel, het dressoir of het bureau. Zoals de naam van deze trend al doet vermoeden is het een trend van contrasten: de producten zijn eenvoudig, maar stralen ook luxe uit, ze zijn herkenbaar, maar hebben toch een nieuwe vormgeving.

Kernwoorden

Luxe, retro, midcentury, kwalitatief design, detailering, vertrouwd, herkenbaar, modern classics en elegant.

Vormen

De vormentaal is elegant en tijdloos, vaak geïnspireerd op bekende klassieke interieuriconen.

Kleurgebruik

Het kleurgebruik is krachtig. Het draait om het klassiek geïnspireerde kleurcontrast van blauw, groen en rood. Door toevoeging van roze en fris mintgroen wordt dit traditionele kleurgebruik nieuw leven ingeblazen. Goud maakt de elegante uitstraling van deze kleurkaart compleet.

Materialen

De gebruikte materialen zijn kwalitatief en luxe. Er is marmer in verschillende kleuren, geglazuurd keramiek, fluweel, zijde, fijn leer, (imitatie)bont, luxe hout zoals walnoot, geslepen glas, goud en koper.

Dessins

De dessins hebben een klassieke uitstraling. Ruiten, vooral in diagonale plaatsing, worden opvallend veel toegepast. Soms zijn er geometrische patronen die alleen in de verte nog aan klassieke ruitpatronen refereren. Daarnaast zijn er ruimtelijke geometrische patronen, zoals boogvormen en marmerprints

Stijltrend | Existential Power

De natuur is een ontzagwekkend element in onze leefomgeving. Dit zien we terug in de vormgeving in en om het huis. Subtiele vormgeving lijkt niet meer te passen. Het interieur wordt robuuster, grilliger en daarmee extreem natuurlijk. Alle gebruikte vormen worden organisch. Veel vormen worden direct ontleend aan de natuur. Rots-, steen- en keivormen hebben de overhand. Het lijkt alsof de natuur ons huis binnendringt en het overneemt. Alsof de natuur zijn oerkracht om te overleven toont. Naast de gebruikte vormen zijn ook de materialen natuurlijk en/of milieubewust.

Er is een hele golf aan nieuwe milieubewuste materialen beschikbaar. Op het Ketelplein in Strijp in Eindhoven tijdens de Dutch Design Week waren hier prachtige voorbeelden van te bewonderen. Uiteraard gaan de organische vormen en het milieuvriendelijke materiaalgebruik gepaard met een natuurlijk kleurgebruik, inclusief diepe, donkere tinten die de extreme kracht van de natuur aangeven.

Voor de retailer is bij dit thema een belangrijke rol weggelegd. Wees duidelijk en eerlijk over waar het goed gaat en ook waar nog verbetering mogelijk is. Wees op de hoogte van circulaire oplossingen binnen de branche en communiceer deze naar de consument.

Kernwoorden

Natuurlijk, verwilderd, krachtig, organisch, grillig, biobased, duurzaam, circulair, één met de natuur en vergroeid.

Vormen

De vernieuwing in dit thema zit in het gebruik van grillige en organische vormen. Dit versterkt de natuurlijke en/of handgemaakte uitstraling.

Kleurgebruik

Het kleurgebruik is natuurlijk en gebalanceerd. Er is veel aandacht voor bruin- en groentinten. Deze worden aangevuld met enkele diepe, donkere tinten die de oerkracht van de natuur symboliseren.

Materialen

De gebruikte materialen zijn natuurlijk en/of gerecycled en hebben altijd een milieubewust uitgangspunt. Ze hebben een ruwe en onbehandelde, ruige uitstraling. Steen- en rotsachtig materiaal speekt tot de verbeelding. Momenteel worden er veel nieuwe oplossingen gezocht voor minder milieubelastende materialen. Dit gebeurt zowel in de textielindustrie als in de harde materialen en vooral ook in de kunststofbranche. Veel besproken vernieuwingen gaan over het gebruik van mycelium (een snelgroeiende schimmel) en algen voor bioplastic of textielverf.

Dessins

De gebruikte dessins bestaan veelal uit natuurlijke structuren, reliëfs, grillige strepen, maar ook lava- of steenstructuren.

Bekijk meer blogs
Sluiten