Wij gebruiken cookies. Akkoord
  • Gratis luxe bezorgservice vanaf € 750,-

Blog

Waar komt mangohout nu eigenlijk vandaan ?

Ik zie veel meubels in mangohout, maar wat is het en waar komt het vandaan ? Mensen telen al jaren mango’s als vruchtdragende bomen. Vroeger, wanneer mangobomen niet langer in staat waren om voldoende fruit te dragen, hakten telers ze om en gooiden ze weg of gebruikten ze als brandhout. Tegenwoordig zien we de waarde van het mangohout Het wordt gebruikt als bouwmateriaal maar het is nu het meest erkend voor het maken van meubels.

mango-korverliving

Mangobomen groeien in tropisch Azië, vooral India en ook op Hawaï, hoewel er ook mangobomen in o.a. Spanje staan, maar op veel kleinere schaal. Ze bereiken sneller grote hoogtes dan andere vergelijkbare hardhoutsoorten, wat mangohout goedkoper maakt dan de rest van deze hardhoutsoorten. De grotere stamdiameter maakt ook bredere planken mogelijk. De mangohout teelt is actief op plantages en de mangoboom wordt beschouwd als een duurzaam of “groen” product vanwege de snelle groei en de stimulans om het te her-planten voor zowel fruit, maar tegenwoordig ook voor het timmerhout voor het maken van meubels.

mangoboom-korverliving

Het nerfpatroon en de lichtbruine kleur lijken op huisberk, maar door spatten, gevarieerde kleuren veroorzaakt door een schimmel die in het hout groeit, verschijnen soms strepen van roze, zwart, geel, amber en groen. Gevlekte of gekrulde nerfpatronen komen veel voor in mangohout, waardoor het er vlekkerig uitziet, vergelijkbaar met het populaire uiterlijk van vervaagde antieke meubels. Vanwege de duurzaamheid en de vele gebruikssoorten zijn de kosten van mangohout matig tot goedkoop in vergelijking met andere hardhout soorten.

IRONSC-200 IRON vitrine 200cm-3

Mangohout is stevig genoeg om te gebruiken voor structurele onderdelen van stoelen, tafels en andere meubels. Andere toepassingen zijn onder meer muziekinstrumenten, fineer, gesneden of gedraaide objecten, triplex, vloeren, planken, banken, kasten en alles wat is gebouwd met een vergelijkbaar hardhout. Mangohout is duurzaam, maar om zijn lange levensduur te behouden, zijn regelmatige toepassingen van beits op oliebasis, of elke andere standaard vlek,- of toplaag die op ander hardhout wordt gebruikt, gunstig. Afwerken zonder vlekken is een optie, maar vlekken brengen wel de natuurlijke golven en patronen het mangohout naar voren.

Bekijk meer blogs
Sluiten