Wij gebruiken cookies. Akkoord
  • Gratis luxe bezorgservice vanaf € 750,-

Blog

WOONTRENDS 2019

Een nieuw jaar en dus tijd voor een nieuw interieur. Speciaal voor de trendspotters zetten wij alle woontrends van 2019 op een rijtje. Welke nieuwe kleuren gaan we zien en welke items zijn onmisbaar in je interieur?

De woontrends voor 2019 kunnen we omschrijven met de woorden: NATURE, IMPERFECTIE, TINY LIVING, MULTITASKING, en COLORS . Woorden die daarnaast belangrijk zijn in het interieur van 2019 zijn: STRESS , DUURZAAMHEID, CONTRAST en EMOTIE.
Kortom: voldoende stof om je eens lekker te laten inspireren!!

Terug naar de natuur

We leven in een digitale tijd en zijn de verbinding met de natuur aan het verliezen. Juist daarom is het belangrijk om een stukje natuur terug te halen in je interieur en zo de verbinding met de natuur te behouden. Natuurlijke materialen zoals echt hout en planten zorgen voor die connectie met de natuur en je creëert hiermee rust in je huis. Deze trend zagen we al langere tijd in onze huiskamers terug onder andere bij de trends botanisch-, en green living. Denk bij deze trends aan kleurrijke prints, natuurlijke materialen en een veel groene planten. Ook zie je rotan meubels, vintage items en gerecyclede items van echt hout voorbij komen. Erg leuk aan deze trend is, dat de basiskleur groen gemakkelijk te matchen is met grijze en blauwe tinten. Bij de natuur trend zie we ook veel verschillende vloerkleden, vooral met een vintage look.
De buitenwereld wordt ervaren als een harde wereld door alle prikkels die we dagelijks ervaren. Het antwoord op deze harde en hectische tijd, is ontspanning en jezelf opladen. Door al die prikkels die we krijgen, is het heel belangrijk om een interieur te creëren waar je lekker tot rust kan komen. Waar je lekker ontspannen een boek kan lezen, tv kan kijken of gewoon even lekker kan chillen. Lekker niks doen en tot rust komen.

Duurzaam

In een huidige tijd van klimaatverandering en een groter bewustzijn van het milieu is duurzaamheid een steeds belangrijker wordende trend. De afgelopen jaren zijn we gelukkig steeds bewuster gaan leven. Dit is terug te zien in ons energieverbruik, onze kleding, auto's en ons interieur. Kijk eens naar de GERECYCLEDE MEUBELS met een tweede of zelfs een derde leven.Er zijn ontzettend veel duurzame materialen zoals kurk, jute, linnen , GERECYCLEDE MATERIALEN zoals hout/blik en riet. Ook planten maken onderdeel uit van de duurzaamheidstrend. Hoe meer groen in huis, hoe beter het voor je is. Planten zijn goed voor je gezondheid, doordat ze rust geven en ook nog eens de lucht zuiveren.

Geïnspireerd door de natuur

De wereld om ons heen verandert snel en de grootste veranderingen zien we op technologisch gebied. Wij staan dagelijks bloot aan allerlei prikkels in de stad en hebben de behoefte om ons terug te trekken, te relaxen en rust te vinden door de natuur in te gaan. Dit zie je ook terugkomen in het interieur qua kleuren, vorm en materialen. Je gaat veel natuurlijke, aardse kleuren zien zoals alle tinten groen in combinatie met poedertinten zoals zachtroze en zandkleur. We zien ook steeds meer gietvloeren in een natuurlijke tint, maar met een gemêleerd patroon toegepast worden in interieurs. Natuurlijke materialen zoals vilt, wol, rotan, bamboe, hennep en riet passen goed in deze interieurstijl in combinatie met organische vormen. Met deze kleuren en materialen creëer je een oase van rust in huis. Haal de natuur in huis door groene planten te gebruiken als accessoires. Deze ‘urban jungle’ trend zagen we afgelopen jaar al vaak voorbij komen en zet zich in 2019 ook voort. Met name grote planten kunnen een echt statement maken in je interieur.

Stress

We leven in een tijd waarbij we meerdere rollen op ons nemen en tussen binnen die rollen in no time moeten switchen. We multitasken de hele dag door, zowel bewust als onbewust. In ons interieur zien we deze trend terug komen door tegenpolen in je inrichting te creëren. Voorbeelden hiervan zijn: zacht tegenover ruw, mannelijk tegenover vrouwelijk, rond tegenover vierkant en groot tegenover klein. Tegenpolen die we in het interieur ook veel terug gaan zien zijn: vierkant tegenover rond en mat tegenover glanzend.
Deze trend zagen we al eerder terug bij de opvallende woontrend color blocking. In 2019 zet deze trend zich, zij het wat minder extreem, voort. Zo zie je vaak, in plaats van allerlei kleuren, een combinatie van twee kleuren op de muur. Een voorbeeld van deze trend is een rond vloerkleed bij een rechthoekig bed en een velours,velvet of fluwelen stoel in combinatie met een industriële tafel. Op het gebied van kleurcombinaties zie je koele, harde tinten die samen worden gebruikt met warmte tinten, zoals blauw met oranje.

Contrast

We proberen constant alle ballen hoog te houden en worden gedwongen te multitasken. We willen op elk level mee doen, zowel online als offline. Dit gedrag zorgt er voor, dat er tegenpolen en interessante contrasten worden gemixt in het interieur. Dit zie je aan bijvoorbeeld ronde en vierkante vormen en aan het gebruik van koele en warme tinten, matte en glanzende materialen, ondoorschijnende en transparante materialen. Ook wordt er een mix van ruwe en verfijnde materialen gebruikt: rotan met velours, linnen met bamboe of een strakke gietvloer met een wollen schapenvacht.

Kleurentrend

In 2019 gaan we een aantal nieuwe kleuren zien (kijk bijvoorbeeld eens bij het verfmerk flexa). Maar er zijn ook behoorlijk wat blijvertjes. We hebben het dan over de kleuren groen, mosterd geel en (kobalt)blauw. Nieuwe kleuren die je gaat zien zijn goud, paars, beige en pasteltinten. Bij de pasteltinten maakt zoet roze plaats voor lila en de kleur peach. Deze mag ook in een donkere tint terug komen. Terra peach is een nieuwe kleur waar zalmroze en oranje tinten in zitten.

Ook terracotta is een kleur die we weer vaker tegen zullen komen. Deze kleur is prachtig te combineren met peach en terra peach en daarnaast met natuurlijke materialen als teakhout, mangohout, brons en koper.
De kleurencombinaties worden komend jaar extremer. Erg opvallend is de combi donker paars en de beigetinten die weer terug komen. Deze kleuren passen goed bij de typische jaren 90 stijl die we momenteel al terug zien in de nieuwe kleding in de winkels.. Goud is een accentkleur die we ook weer terug zien en deze kleur is erg makkelijk te combineren met vele andere kleuren.

Emotie

Kleuren gaan hand in hand met emoties. We verlangen naar geborgenheid, warmte en gezelligheid. Het moet knus en warm zijn.
De volgende kleuren gaan we in 2019 vaker tegen komen, onderverdeeld in emoties :

  • De emotie 'natuurlijk': groen, okergeel, terracotta, bruin en zandkleur
  • De emotie 'ontspanning': allerlei blauw-, roze- en paars tinten
  • De emotie 'intensief': felle kleuren en zwart en goud
  • De emotie 'tegenpolen': blauw oranje, zwart wit, koel tegenover warme tinten

De moed van imperfectie

Tegenwoordig willen we alleen maar bezig zijn met het ‘perfecte plaatje’ creëren op social media. We moeten het thuis op orde hebben, we hebben een carrière en zo veel mogelijk vriendschappen die we niet mogen laten versloffen. We moeten gezond blijven dus moeten we sporten. Kortom we hebben het druk, druk, druk. Het perfecte plaatje moet in stand gehouden worden. Dit zagen we ook terug in de social media posts: happy family, perfect kids, behaalde mijlpalen, actie sport foto’s en zwaar bewerkte profiel foto’s om het er zo perfect mogelijk uit te laten zien. Hierdoor is er een tegenreactie ontstaan met een behoefte aan echtheid, puurheid, onvolmaaktheid en vergankelijkheid. Dit uit zich in het interieur door ontwerpen met grove structuren en natuurlijke patronen en materialen zoals gerecycled hout, natuursteen en marmer. We gaan onverwachte combinaties zien in decoraties, zoals gelaagdheid, wafelstructuren, honingraat patronen, perforaties, gebakken materialen en vooral een niet te gepolijste look & feel. Daarnaast zie je de combinaties van deze rauwe mix aan materialen met basiskleuren als bruin, zwart en wit in combinatie met warme tinten als okergeel, honing en terracotta. Ook gaan we messing of bronzen accenten zien in meubels en accessoires en dan vooral met een matte afwerking.

Urban living

Met minder ruimte, meer kunnen doen. Wat hebben we aan teveel ruimte in huis ? Mensen die leven in de stad, nemen genoegen met een kleinere woning. De betrokken leefruimte kan hierdoor bijvoorbeeld ook een werkruimte worden; multifunctioneel dus! Voor wat betreft meubels moeten we denken aan meer multifunctionele meubels (eettafel is ook direct een werkplek) en voor wat betreft de kleuren gaan we richting intiem en knus. Hierbij denk je dan aan diepe, donkere kleuren als paars en blauw in combinatie met zachte materialen als fluweel en velours.

Bekijk meer blogs
Sluiten