Als je jezelf afvraagt, wat nou eigenlijk teakhout is en waar het vandaan komt en wat het verschil is tussen alle soorten teakhout die worden benoemd in de verschillende meubelwinkels, lees dan verder om te ontdekken waar teakhout vandaan komt en welke verschillende soorten hout en afwerkingen er bestaan.
Teakhout is hout dat afkomstig is van de Tectona Grandis boom, oftewel een latijns woord voor teakboom. Deze boom groeit voornamelijk in Zuidoost-Azië, en dan vooral in Indonesie. Uit deze omgeving komt dan ook het meeste teak vandaan. Teakhout is bijzonder geschikt voor het fabriceren van binnen- en buitenmeubelen omdat het een sterke en duurzame houtsoort is. Teak is van nature een vettige houtsoort die nauwelijks splintert. Hierdoor blijven zelfs teakmeubels die zonder onderhoud buiten staan mooi en door de vette kern van het hout, kan water niet goed het hout in dringen.
Daarnaast heeft teak ook een prachtige rustieke uitstraling. In iedere inrichting is er wel plaats voor een mooi teakmeubel. Van een mooi, gerecycled teakhouten meubel heb je een leven lang plezier. Dit komt vooral door het duurzame karakter en ook door de tijdloze uitstraling.
Bij Korver living verkopen we vooral gerecycled teakhout. Het hout is afkomstig uit oude huizen en gebouwen of bijvoorbeeld uit oude boten uit Indonesië en heeft dus al een eerder leven gehad. Dat het al een keer een leven heeft gehad, betekent dat het super duurzaam is. Dat het hout al een leven heeft gehad, betekent echter niet dat het hout niet lang meer mee gaat als je nieuwe meubel van gerecycled teakhout is gemaakt. Teakhout is namelijk super sterk, hierdoor gaat het als meubel ook nog een leven lang mee en misschien daarna ook nog een keer in een ander meubel.
Het hout dat uit de huizen en gebouwen, schepen en bv. treinen komt is vaak geverfd in allerlei kleuren. Daarom wordt het hout door vaklieden uitgebreid geborsteld, geschraapt en bewerkt. Gerecycled teak is te herkennen aan haar robuuste uitstraling. Ieder meubel heeft een eigen "body ". Bij het goed recyclen blijft het zichtbaar dat het hout al een eerder leven heeft gehad. Vaak zijn er kleine opvulblokjes in verwerkt om de gaten van bijvoorbeeld schroeven of doken op te vullen. Dit draagt bij aan de stoere uitstraling die teakmeubelen bij Korver living hebben. Er zijn verschillende afwerkingen die de meubels van gerecycled teakhout kunnen krijgen
Een van de afwerkingen die er gegeven worden aan teakhouten meubels noemen we geborsteld teak (ook wel Kasar teak ). Hiermee bedoelen we gerecycled teakhout dat enkel geborsteld en geschraapt is. Dat is eigenlijk een standaard nabewerking die bij al het gerecyclede teakhout wordt uitgevoerd. Geborsteld teak heeft, zoals je bijvoorbeeld mooi kan zien bij de BEAM tafel van D'BODHI , ( klik HIER voor D'Bodhi) een robuuste en unieke uitstraling. Het oppervlakte is meestal niet helemaal glad, de nerf structuur is, zowel voelbaar als zichtbaar. Persoonlijk vind ik teakhout met deze simpele, maar wel tijdrovende afwerking supermooi. Op deze manier blijft het natuurlijke van teak goed zichtbaar.
Een andere afwerking van gerecycled teak wordt Dengkleh teak genoemd. Eerst worden de meubels geschraapt en geborsteld, waarna de meubels met de hand gepoetst worden en gekleurd met bananenbladeren. Hierdoor krijgt het een wat fijnere kleur en afwerking dan geborsteld teak. Dengkleh teak is vaak iets donkerdere dan geborsteld teak. Net als geborsteld teak hebben Dengkleh teak meubels een unieke uitstraling. Geen enkele tafel of kast is gelijk. Dat komt doordat het een natuurlijk product is dat met de hand bewerkt wordt.
Naast gerecycled teak is er ook nog teak, afkomstig van plantages (lesung teak). Plantage teak is teak dat speciaal verbouwd is voor het maken van meubels. Dit is dus, verhoudingsgewijs, jong teakhout, dat natuurlijk nog geen leven achter zich heeft. Het teakhout dat is gebruikt voor de lesung meubels die bij Korver living te koop zijn, is FSC gekeurd. Dit hout komt uit Indonesie en wat specifieker vooral van het Indonesische eiland Java. Hierdoor weten we zeker dat het hout legaal gekapt is.
Plantage teak heeft een andere afwerking dan gerecycled teak omdat het geen eerdere levens achter de rug heeft. Hierdoor is het veel gladder af te werken en heeft het een nettere uitstraling. Het is net een beetje minder robuust en ruig dan gerecycled teak.
Teakhouten meubelen zijn volledig gemaakt van een massief natuurproduct waardoor een teakhouten meubel, net als ieder ander massief meubel, onderhoud nodig heeft. Het hout van de kasten of tafels kunnen per meubel verschillen van kleur, nerf en structuur. Door droogte of juist veel vocht in uw woonkamer kunnen teakhouten meubelen na een tijd haarscheurtjes of barstjes krijgen. Gelukkig is dit eenvoudig te voorkomen of op te lossen.
Bij een te lage of juist een te hoge luchtvochtigheid kan het gebeuren dat je mooie teakhouten tafel of kast gaat werken waardoor scheurtjes of barstjes ontstaan. Met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid meten. De meest ideale luchtvochtigheid is 50% tot 70%. Niet alleen voor meubels is dit belangrijk. Ook voor uw gezondheid is een ideale luchtvochtigheid belangrijk. Denk aan schrale huid of prikkende ogen. Met een luchtbevochtiger, planten of waterbakjes aan de verwarming kan de luchtvochtigheid worden beinvloed.
Eventuele krassen in je teak tafel werk je gemakkelijk weg met een fijn schuurpapier of staalwol. Wel belangrijk is, dat je altijd met de nerfrichting mee schuurt. Als er vlekken in je tafelblad komen, dan werk je ze op dezelfde manier weg ( schuren) en daarna kan je het blad gewoon weer afwerken met een teakfinisher. Vaak is het zelfs mogelijk de vlekken te verwijderen door ze met bv. groene zeep te reinigen. Grotere barsten of scheuren kunnen worden gestopt met een 2-componenten houtvuller.
Onderhouden van teak meubelen kan worden gedaan met een droge stofdoek of een klamme zeem. Als je je meubelen een beschermlaag wilt geven gebruik dan teakfix ofwoodsealer. Deze teakfix is kleurloos en eenvoudig met een doek aan te brengen. Dit kun je het best vier keer per jaar doen.